Ota yhteyttä
Voimisto

Harkkarin huomiot: etätyö on kupla

Kuplissa eläminen on mukavaa ajanvietettä, koska niiden puhkaiseminen tarjoaa herkullisia oivalluksen kokemuksia. Viimeisin kupla, jonka poksahtaminen iski tuulettimeeni, oli etätyön erityisyyden ylikorostaminen. Ennen tietotyöhön ja Voimistolle sukeltamista, olin kuvitellut etätyön ja lähityön rajanvetoa helppona ja tarpeellisena. Viimeiset kaksi kuukautta ovat kuitenkin muuttaneet tämän käsityksen.

Harjoittelun edetessä olen päässyt kokemaan, mitä etänä työskentely käytännössä tarkoittaa. Voimistolla lähityöpäiviä on kertynyt minulle vain kourallinen, kun taas monipuoliset ajasta tai paikasta riippumattomat työtavat ovat tulleet todella tutuiksi. Olen tehnyt yhteistyötä Ollin ja Joonan kanssa esimerkiksi kahdelta eri mantereelta käsin sekä bussien ja puistojen urbaaneissa toimistotuoleissa.

Fyysinen sijainti ei olekaan rajoittanut työskentelyäni, päinvastoin. Erilaiset ympäristöt ovat virittäneet ajatuksia uuteen lentoon ja tukeneet kyseistä työprosessia. Tärkeintä on ollut itseni johtaminen, jotta annetut työtehtävät ja tavoitteet tulevat täytettyä. Toteutustapa on mukautunut matkan varrella.

Some puhkaisi lopulta kuplan
Kesän aikana somessa, erityisesti LinkedInissä surffaillessa olen törmännyt myös lukuisiin modernin työn luonnetta käsitteleviin artikkeleihin ja kirjoituksiin. Viimeistään tekstien mielipidevaikuttaminen on uponnut tajuntaani ja kirkastanut käsitykseni modernin työskentelyn luonteesta digitalisaation aikakaudella. Neutraali puhe "uudesta työstä" on tuntunut jatkuvasti paremmalta suussa ja osuvampana käsitteenä etä- ja lähityö -jaottelun sijaan.

Uuden työn käsite vapauttaa ajattelun vanhasta ja kankeasta työskentelystä, jossa tiukat prosessikaaviot ja vahvat hierarkiat määrittivät työn luonnetta. Digitalisaation myötä mahdollisuudet joustavampaan työskentelyyn ovat lisääntyneet valtavasti. En voisikaan olla tyytyväisempi omaan tilanteeseen Voimistolla, jossa joustava ja tarkoituksenmukainen työskentely on toiminnan peruspalikka.

Jalat liikkeessä, älypuhelin kourassa
Ne, jotka ovat seuranneet tarkemmin arkeani Instagram Storiesin puolella, ovat varmasti huomanneet, kuinka liikun päivän aikana melko paljon. Minulle on ominaista ja luontevaa kävellä silloin, kun tarvitsen ajatuksia liikkeelle ja ideoita ilmoille. Tällöin nappaan usein älypuhelimen käteen ja lähden vetämään korttelirallia. Itseni toteuttaminen on ollut antoisaa, kun olen saanut valita työskentelytapani joustavasti.

Värikästä vuorovaikutusta hajautetussa tiimissä
Tiimiämme Voimistolla voi luonnehtia monissa tilanteissa hajautetuksi etätiimiksi. Teknologiavälitteinen vuorovaikutus on ollut yleisempää, kuin kasvokkainen ja viestivälineet ovat laulaneet. Omaa viestintää on pitänyt mukauttaa monipuolisesti välineen mukaan. Tämä on tehnyt jälleen vuorovaikutusosaamisen tärkeyden näkyväksi sujuvan yhteistyön kannalta.

Digitalisaation ja työn muuttuessa entistä joustavammaksi oman verkoston jäsenten huomiointi vaatiikin entistä enemmän vuorovaikutusosaamista. Kun työ- ja viestintätavat monipuolistuvat, on osattava viestiä entistä tarkemmin ja tarkoituksenmukaisemmin.

Yksinkertaiset asiat, kuten esimerkiksi viestien luetuksi kuittaaminen on osoittanut, kuinka huomioiduksi tulemisen tunne muodostuu todella pienistä asioista. Tiivis kommentointi Ollilta tai Joonalta on ollut valtavan arvokasta työni merkityksen osoittamisen kannalta. Ollilla ja Joonalla on paljon muutakin tekemistä, kuin ohjaamiseni, joten heiltä saatu huomio on tuntunut entistä paremmalta.

Näiden pientenkin tekojen tärkeyden tunnustaminen ja toteuttaminen edellyttävät vuorovaikutusosaamista. Siksi vuorovaikutusosaamisen kehittäminen on trendi, joka tulee vain voimistumaan tulevaisuudessa!

-Sakke